Boden

Boden är en norrländsk pärla som kanske framförallt är känd i övriga Sverige för sina militära anknytningar. Orten var nämligen fram till 1990-talet bas för övre Norrlands försvar och ett tag var så mycket som tretton procent av Sveriges försvar stationerade här. Orten har alltså många militära anknytningar och visst är försvaret förmodligen en av de största anledningarna till att vanligt folk överhuvudtaget har hört talas om denna lilla norrländska ort. Försvaret har också alltid varit en av de största arbetsgivarna. Men Boden är mycket mer än så, denna norrbottniska ort är väl värd ett besök för den som vill bege sig norröver på semestern.

Med sina drygt 1800 invånare är Boden inte alls någon liten ort på de här breddgraderna och för den som gillar djur, natur och mycket friluftsliv är det en fullständigt perfekt plats. Här finns badplatser både i sjöar och älvar och dessutom äventyrsbadet Nordpoolen om det någon dag skulle vara dåligt väder. Fisket är i toppklass och likaså idrottsanläggningar och motionsspår. Ja, detta är knappast den late semesterfirarens destination. Vintertid har orten mycket skid- och skoteråkning att erbjuda. Men tänk på att det nästan räknas som extremturism att åka så här långt norrut på vinterhalvåret. Solen är nämligen inte uppe många timmar under vinterdagarna.

Boden är en bra plats för den som vill se norrsken

Inte långt från Boden

Vilken tid på året det än är bör du, för en riktigt häftig upplevelse, ta dig de knappa fem milen utanför huvudorten där Brittas pensionat erbjuder riktigt häftiga trädtoppshotell. Det handlar alltså om hotellrum byggda uppe i trädtoppar och det är inte vilka ””hotellrum”” som helst. Ett ser ut som ett fågelbo, ett annat som ett ufo, det här måste du faktiskt se med egna ögon för att förstå. Så om du befinner dig i eller i närheten av Boden och är ute efter en extra speciell hotellupplevelse, då är det till Brittas pensionat i Harads du ska bege dig till.