Aktivering och hundens välmående

Att hunden får aktivering är viktigt både för den mentala och fysiska hälsan. Det är viktigt att din hund får rätt sorts och rätt mängd aktivering för att må bra. Det finns många bra tips på hur du kan aktivera din hund för att den ska bli en stark och stabil individ. Som alltid med träning gäller det att hålla en bra balans mellan aktivitet och återhämtning. Vid för mycket stimulans finns risk att hunden blir överaktiverad och stressad. Många av tipsen är enkla och det är viktigt att välja rätt typ av aktivitet som både du och din hund tycker är rolig.

All aktivering bör utgå från hundens förutsättningar och att träna varierat gör att hunden tycker att det är roligare samtidigt som effekten ofta blir större. Att hunden får tillräckligt med fysisk aktivitet är viktigt och att stora brukshundar som schäfer och rottweiler både får arbeta med kroppen samt lösa meningsfulla uppgifter är grundläggande för att bli bra familjehundar. Endast promenader med löpsträckor räcker för vissa raser, medan andra kräver tyngre fysisk träning som löpning med cykel, simning eller agility. Att hunden får använda sin hjärna är ett måste och enkla och roliga tips är att gömma en godisbit i en tom toarulle, lära hunden att städa och söka godis.

Aktivering för hundar kan se ut på många olika sätt

Aktivering efter ålder och hälsa

Passa på att testa många olika typer av aktiveringar när hunden är ung och fortsätt med den aktivitet som ni tycker är roligast. Med stigande ålder avtar naturligt hundens fysiska förmåga och då gäller det att hitta nya lämpliga träningsformer som anpassas efter åldrandet och tröttar ut hunden mentalt. En populär aktivering är nose work och det finns till och med en egen förening för detta. I nose work använder hunden luktsinnet till att söka efter specifika dofter i olika typer av miljöer. Detta är både roligt, utmanande och en billig träningsform. Det är även bra träning för unga hundar, eftersom alla tränar och tävlar efter sin förmåga.